Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
Mariana V., 45 ani, din Alba Iulia, ia de mai bine de 20 de ani pastile anticonceptionale. "In familia mea exista cazuri de talasemie. Aceasta este o boala de sange ereditara, care se transmite de la mama la fiu. Femeile nu fac boala, dar o transmit. I-am spus sotului meu care sunt riscurile de a avea un copil si el a fost de acord ca trebuie sa evitam o posibila tragedie. De 21 de ani, de cand m-am casatorit, iau anticonceptionale si uite ca nu m-am ingrasat, nici n-am facut cancer."
Pilulele au faima proasta Nu toate femeile au auzit de metodele moderne de contraceptie; iar cele care au auzit de ele cred ca le-ar fi inaccesibile ca pret sau se tem ca ar avea efecte secundare grave. Anticonceptionalele prescrise de catre medic in cabinetele de planificare familiala nu sunt deloc scumpe.
Pilulele anticonceptionale nu se bucura de o faima prea buna. Se spune ca ingrasa, provoaca diverse tipuri de cancer si perturba functionarea intregului organism. Ce e adevar si ce e exagerare in aceste afirmatii? Cu aproximativ 30 de ani in urma, pilulele aveau intr-adevar cateva efecte neplacute, printre care si ingrasarea, data fiind, probabil, si cantitatea de hormoni de 5 ori mai mare decat a celor actuale. Astazi insa, lucrurile s-au schimbat.
In Romania, dupa 1967, faima proasta a pastilelor anticonceptionale a fost intretinuta in mod deliberat de catre autoritatile care interzisesera avortul si orice mijloace moderne de contraceptie. Cea mai grava acuza la adresa anticonceptionalelor hormonale era aceea ca ele pot produce cancer. Mai ales cancer de san si de ficat. Ceea ce s-a dovedit totalmente neintemeiat.
Conf. dr. Bogdan Marinescu, directorul Spitalului clinic de obstetrica-ginecologie "Panait Sirbu" din Bucuresti explica: "Sunt sute de milioane de femei care folosesc pilule anticonceptionale, de ani de zile. Ideea ca pilula induce cancer sau nu protejeaza suficient, ca steriletul poate sa dea modificari organice este falsa. Sigur ca in toata medicina exista efecte benefice si cateodata reactii adverse. Dar a critica aceste metode contraceptive moderne pentru ca au si ele o rata de esec este absurd. A vedea cele 3-5% de esec si a face abstractie de cele 95-97% de reusite mi se pare absurd."
Pilula anticonceptionala este cel mai studiat medicament; iar astazi oamenii de stiinta sunt in masura sa afirme ca pilula contribuie la prevenirea cancerului de endometru si de ovar, a sarcinilor ectopice, a ovarelor chistice (numai pilula combinata) si a afectiunilor benigne de san. In plus, ele au un efect benefic asupra eventualelor fibroame uterine (care pot scadea in dimensiuni), inflamatii genitale, precum si in cazul anemiilor (ca urmare a folosirii pilulei, menstruatia devine mai putin abundenta).
Medicamentul bun la toate In ultimii ani, lumea medicala din SUA traieste revelatia descoperirii ca pilula are mult mai multe avantaje decat se credea pana acum. "Anticonceptionalele orale actuale ofera mult mai mult decat o contraceptie solida. Pentru ca efectele lor benefice care nu sunt legate de contraceptie sunt atat de importante, le prescriu si femeilor care nu au nevoie de contraceptie", spune dr. Andrew M.Kaunitz de la Spitalul Universitar din Florida.
Pilulele au efecte curative in urmatoarele afectiuni: - cancerul de ovare Contraceptivele orale reduc riscul de cancer de ovare cu 40-80%. Efectul se constata dupa un singur an de utilizare si creste direct proportional cu durata utilizarii. Efectul protectiei continua timp de decenii. - cancerul de endometru Contraceptivele orale scad riscul acestui tip de cancer cu 50%. - inflamatiile pelviene Provoaca ingrosarea mucusului cervical, in consecinta, microorganismele nu pot patrunde in uter. - chisturile ovariene functionale - endometrioza Femeilor cu endometrioza li se prescriu anticonceptionale orale timp de un an. - sarcini extrauterine (ectopice) Incidenta sarcinilor extrauterine este cu 90% mai redusa la utilizatoarele de pilule. - tulburari menstruale Utilizatoarele de pilule au un ciclu regulat, mai putin abundent si mai putin dureros. - acnee Acneea nu le afecteaza numai pe adolescente, ci si pe femeile adulte. Cel mai indicat tratament pentru acnee este un contraceptiv oral (Orto Tri-cyclen).
Contraindicatii: fumatoare, peste 35 de ani hipertensiune, probleme circulatorii cancer la san boli ale ficatului: icter, ciroza, tumora la ficat
Fiecare medic cu parerea lui In privinta anticonceptionalelor, medicii au pareri diferite. Ginecologii spun ceva, generalistii altceva. Daca ginecologii sustin ca anticonceptionalele sunt foarte indicate, generalistii sunt mai rezervati. "Utilizarea anticonceptionalelor poate provoca, in timp, fenomene de insuficienta circulatorie periferica, asa-numitul sindrom Raynaud", spune dr. Daniela Enea, medic primar de medicina generala la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament din Bucuresti. "Aceste tulburari de circulatie, mai ales daca femeia fumeaza, pot conduce, in unele cazuri, la arteroscleroza, la infarct de miocard." Toti medicii sunt, insa, de acord ca un chiuretaj implica mult mai multe riscuri decat anticonceptionalele.
Cum actioneaza pilulele anticonceptionale? Mecanismul pilulelor este simplu: - opresc ovulatia. - ingroasa mucusul cervical, blocand patrunderea spermatozoizilor in uter. - subtiaza mucoasa uterina, ceea ce face dificila implantarea unui eventual ou fecundat.
Efectul pilulelor contraceptive scade daca ele nu sunt folosite corect - nerespectarea orei sau, mai grav, neluarea unei tablete. In acest caz, ia pastila imediat ce-ti aduci aminte. Cel mai bine ar fi sa recurgi si la o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, prezervativ). Eficienta pilulelor este diminuata si de luarea unor antibiotice, barbiturice, anticonvulsive sau purgative.
3 sfaturi esentiale Daca vrei sa optezi pentru o pilula anticonceptionala, gandeste-te la beneficii si riscuri. Dr. Cristian Posea, medic ginecolog la Spitalul "Ion Cantacuzino" din Bucuresti, crede ca pilulele sunt indicate oricarei femei sanatoase clinic. Sfaturile dr. Posea ar fi urmatoarele: 1. Inainte de a te decide pentru o metoda contraceptiva moderna, cantareste riscurile si beneficiile. 2. Avortul reprezinta un risc pentru sanatate mult mai mare decat folosirea preparatelor hormonale. 3. Contraceptia orala trebuie facuta numai sub indrumarea medicului (ginecolog, endocrinolog sau de medicina generala cu competenta in planificarea familiala). Daca te-ai hotarat sa folosesti o pilula contraceptiva, nu inseamna ca esti obligata s-o utilizezi timp de decenii. Poti sa schimbi tipul de pilula sau sa optezi pentru alta metoda contraceptiva, potrivita pentru situatia ta, inclusiv starea sanatatii si numarul copiilor: dispozitiv intrauterin (sterilet), contraceptive injectabile, sterilizare chirurgicala.
Dintre pilulele actuale, numai pilulele combinate (care contin estrogen si progesteron) ar putea, in anumite cazuri, provoca o ingrasare de cel mult 1kg/an. Destule femei care nu folosesc asemenea pilule se ingrasa mai mult.
Dezavantaje Pilulele pot provoca, mai ales in primele luni de utilizare, greturi, dureri de cap sau chiar absenta menstruatiei (amenoree). Acestea nu sunt semne de sarcina sau de boala. Nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Alt dezavantaj il reprezinta faptul ca pastilele trebuie luate la aceeasi ora a zilei.
Avantaje Poate fi folosita de cele mai multe femei. Este o metoda contraceptiva foarte eficienta si reversibila. Este usor de administrat si nu influenteaza desfasurarea actului sexual. Cu sfatul medicului, poate fi folosita si ca "pilula de a doua zi", pentru a anula efectele unui raport sexual neprotejat.
Istoricul pilulei Experimentate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, pilulele au inceput sa fie utilizate pe scara larga incepand din 1965, intai in SUA si apoi in Anglia. In Romania nu se poate vorbi de un program de contraceptie, mai ales in intervalul 1966-1989, dupa intrarea in vigoare a faimosului decret 770/1966 privind interzicerea intreruperilor de sarcina. Ilegal, in acea perioada au fost utilizate produse aduse din Ungaria, fosta URSS si Bulgaria.
_______________________________________ [
|
|