Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
 CINE I-A ELIBERAT PE OSTATICII ROMANI?
Autor: ADINA MUTAR
Gen. Ikkader J. Witwit, atasatul militar al Ambasadei Irakului la Bucuresti, a vorbit pentru prima data despre misiunea speciala pe care a avut-o la Bagdad in cazul rapirii jurnalistilor romani.
Gen. Ikkader Witwit a lucrat, timp de o saptamana, cu celula de criza a fortelor americane, informand permanent Ambasada Romaniei din Irak de progresele obtinute. A participat, alaturi de comandourile americane, la actiuni deosebit de periculoase.
AVIOANE DE SPIONAJ SI INTERVENTII RAPIDE
Celula americana de criza pentru cazurile de rapiri a actionat in paralel cu operatiunile intreprinse de romani. Bazandu-se pe imaginile transmise de avioanele de spionaj UAV si pe informatiile stranse din teren, au fost stabilite mai multe locatii posibile unde ar fi putut fi tinuti ostatici ziaristii romani. Toate acestea erau in zone deosebit de periculoase, descinderile comandourilor americane avand un grad ridicat de risc. Gen. Witwit a subliniat ca a participat efectiv la actiuni in forta, in zone care constituie fieful gruparilor extremiste.
RESTRANGEREA ARIEI DE ACTIUNE
Descinderile in forta ale comandourilor americane, impreuna cu politia irakiana, s-au soldat cu rezolvarea altor cazuri si au dus la restrangerea ariei de actiune in privinta locatiei unde erau tinuti ostaticii. Cand misiunea gen. Witwit la Bagdad s-a incheiat, era doar o chestiune de timp pana la recuperarea ziaristilor romani. Gen. Witwit a tinut sa precizeze ca, dat fiind sentimentul de prietenie al irakienilor fata de poporul roman, a existat o colaborare fructuoasa pentru rezolvarea crizei, un rol semnificativ avand si implicarea ministrului Apararii, Adnan Aldulami.
ATASAT MILITAR LA BUCURESTI In 1991, Ikkader Witwit, colonel in fortele aeriene, a fost dat afara din armata, deoarece, dupa razboiul din Golf, familia sa participase la o revolta in sudul Irakului. Dupa razboiul recent, a fost rechemat la datorie, avansat la gradul de general si trimis la post, ca atasat militar la Ambasada Irakului de la Bucuresti.
PERSECUTAT DE REGIMUL LUI SADDAM HUSSEIN
Gen. Ikkader J. Witwit (n. 21 iulie 1946), se trage dintr-o familie de renume din sudul Irakului, o regiune "tinta" pentru regimul dictatorial. Doi frati ai sai au fost asasinati, unul in inchisoare, altul ( lt.maj. Haidar ) impreuna cu un var, Haadi Jaffar, colonel in Statul Major, in timp ce se deplasau intr-o masina. Asupra lor s-a tras cu o racheta dintr-un elicopter. Capul colonelului a fost trimis vicepresedintelui Mohammed Taha, ca dovada ca "misiunea a fost indeplinita". In timpul razboiului irakiano-iranian, un alt var, col. ing. Mohammed Reda, a fost legat de o racheta sol-sol, care a fost trimisa la tinta, drept pedeapsa pentru ca acesta trimisese rachete in zone nelocuite din Iran.
CE POVESTESC JURNALISTII
"Gardienii erau fericiti ca plecam", a spus Marie-Jeanne referitor la cadourile primite de la rapitori, pe care Ovidiu le mentiona in interviul sau. Jurnalistii au povestit ca la finalul detentiei li s-a spus "Go Romania" si ca au fost transportati cu o masina. In ziua eliberarii, dupa ce au fost scosi din locul unde erau tinuti, jurnalistii romani si insotitorul lor, Mohamad Munaf, au fost lasati in strada, undeva in Bagdad, si ulterior au fost preluati de salvatorii lor. Marie-Jeanne Ion a tinut sa precizeze ca, dupa eliberare, cei patru nu s-au aflat nici un moment in custodia autoritatilor americane.
CONTRIBUTIA ARABA
Isam Rifai, presedintele Uniunii Arabilor din Romania (UAR), sustinea ca, inca din 29 martie, trimisul Uniunii, Mohamed Iassyn, s-a deplasat in Irak, unde au fost puse in miscare toate "influentele" pe care arabii din Romania le aveau la Bagdad. In scurt timp, "influentele" au reusit sa ia legatura cu rapitorii. Relatia intre reprezentantii UAR si rapitori se facea prin mai multi indivizi, iar informatiile erau trimise echipei de negociatori a Romaniei. "Avem acolo influente economice - ca Asociatia de Afaceri Irakiano-Romana - si alte organizatii de acest tip care au influente in societatea civila".
ELIBERAREA RELATATA DE PRESEDINTELE BASESCU
In conferinta de presa tinuta dupa eliberarea jurnalistilor, presedintele Traian Basescu a povestit intreaga odisee a ziaristilor pana la recuperarea lor, operatiune "suta la suta romaneasca". Dupa analizarea informatiilor obtinute prin contactarea serviciilor statelor aliate care se confruntasera cu astfel de situatii, precum si a celor arabe, autoritatile romane, declara presedintele, s-au indreptat spre "trei solutii: constructia unui canal de contact religios, constructia unui canal de contact al statului, precum si a unuia privat care sa se adreseze direct familiilor. Trebuia sa construim o atmosfera favorabila in lumea musulmana", a subliniat presedintele. Pentru aceasta, dar si pentru mai multe informatii au fost trimisi ofiteri specializati in Irak.
TENTATIVA ESUATA
In ceea ce priveste eliberarea celor trei, presedintele a declarat ca in 3 mai a avut loc "o tentativa de preluare a ostacticilor", dar ea a esuat. "A fost un moment extrem de dificil. In interiorul acestei tentative, patru militari din grupul antitero au stat de dimineata pana seara intr-o casa in Bagdad. Seara s-a decis parasirea casei", a spus Basescu. Potrivit presedintelui, negocierile sunt reluate, in mod real, in 14 mai, dupa ce ele fusesera intrerupte, practic, pe 27 aprilie, la ora 18:00, la expirarea ultimului ultimatum.
ELIBERAREA
"Asa s-a ajuns ca, in urma negocierilor repetate, pe 22 mai, cei trei romani si insotitorul lor sa fie predati, intr-o intalnire pasnica, dar periculoasa", a adaugat Basescu, predare care s-a facut intr-un punct dinainte stabilit, in Bagdad.
Sursa:Ziarul Online
_______________________________________ [
|
|