Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
 RAZBOI PENTRU PUTERE IN BISERICA
Autor: OANA COSTEA
Decizia de infiintare a unei noi Mitropolii a Ardealului la Cluj - pentru a carei organizare Sfantul Sinod s-a intrunit in Capitala - a reusit sa starneasca scandal si sa imparta credinciosii in doua tabere.
La Patriarhia Romana s-au adunat marti mai multi sustinatori ai ideii ca trebuie sa existe o singura Mitropolie a Ardealului, la Sibiu, cu o istorie veche de peste 600 de ani. Participantii au inaintat Sfantului Sinod si un protest fata de decizia de infiintare a noii mitropolii, decizie pe care enoriasii din zona Sibiului au considerat-o "imorala".
INTERESE CA-N POLITICA
Pe langa acuzatiile de scindare a Ardealului si a unitatii credinciosilor de aici, controversata decizie a aruncat Biserica Ortodoxa Romana in gura lumii. Mai multe voci au sustinut ca, in spatele infiintarii unei noi mitropolii la Cluj, stau luptele pentru putere din interiorul Bisericii. Ca e vorba despre interese, orgolii si influente asemanatoare celor de pe scena politica romanesca.
TABERE IN LUPTA
Este cunoscuta (si speculata) existenta a doua mari curente in cadrul ierarhilor BOR. Unul, care-si spune reformator si-l are ca "lider" pe Mitropolitul Daniel al Moldovei, iar cel de-al doilea, asa-zis conservator, grupat in jurul IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul de Cluj. Ziaristii de la "Ziua de Cluj" au sustinut ca lupta dintre cele doua grupari a cunoscut un episod relevant in momentul alegerii noului Mitropolit al Ardealului. "Pozitia lasata libera prin plecarea in lumea celor drepti a Mitropolitului Antonie Plamadeala a fost dorita de reprezentanti ai ambelor grupari. Pe de-o parte s-a aflat I.P.S. Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Caransebesului, sustinut de tabara reformatoare, iar, de cealalta parte, a stat I.P.S. Andrei Andreicut de Alba Iulia, sustinut din umbra de actualul Patriarh Teoctist si de Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, Bartolomeu Anania", aprecia sursa citata.
DOUA MITROPOLII
Mitropolit al Ardealului a fost ales I.P.S. Laurentiu Sterza, asa-numitul "om al Mitropolitului Daniel al Moldovei". Apoi, precizeaza "Ziua de Cluj", ierarhii din Ardeal, apropiati de I.P.S. Bartolomeu Anania, au generat un vot si o decizie "fara precedent in istoria Sfantului Sinod si a BOR": infiintarea unei noi Mitropolii a Ardealului, la Cluj. In urma acestei decizii, noul Mitropolit Laurentiu ar ramane cu doua eparhii din cele sase pe care le numara vechea Mitropolie a Ardealului. In subordinea Mitropoliei cu sediul la Sibiu ar urma sa se gaseasca doar eparhiile de Sibiu si de Covasna - Harghita. Astfel, centrul de greutate al ortodoxiei din Ardeal se muta la Cluj, unde se va afla sediul noii Mitropolii, care va ingloba, in afara fostei Arhiepiscopii de Cluj, si eparhiile de Alba Iulia, Crisana si Maramures. "Victoria reformistilor a fost, astfel, anulata de decizia de scindare a Mitropoliei Ardealului", apreciau confratii nostri clujeni.
NUMELE SI IERARHIA NOII MITROPOLII
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a stabilit, in sedinta de la resedinta patriarhala, titulatura noii Mitropolii din Transilvania si locul pe care aceasta il va ocupa in ierarhia BOR, a declarat presei, ieri, episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu. Sfantul Sinod a hotarat mentinerea statutara a Mitropoliei Ardealului, avand sediul la Sibiu. Totodata, titulatura nou infiintatei Mitropolii din Transilvania este Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, avand sediul la Cluj-Napoca. Noua Mitropolie va ocupa locul al patrulea in dipticele Bisericii Ortodoxe Romane, dupa Mitropolia Ardealului.
BISERICA NU E MUZEU
Scriitorul Dan Ciachir, cunoscut analist al realitatii ecleziastice romanesti, a fost de parere ca "s-a constituit o noua mitropolie in Ardeal; era nevoie de ea. Ea a fost creata in spiritul unei solidaritati cu adevarat pastoral-misionare. Clujul este centrul Transilvaniei, Biserica nu este muzeu, sa fie sensibila doar la argumente istorice". "De fapt, intareste, se face o legatura mult mai buna, se sudeaza partea aceasta a Transilvaniei superioare", a spus Ciachir, citat de Rador.
OPINIA MITROPOLITULUI STREZA
Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, crede ca "problema e sensibila si nu este pusa din punctul de vedere al unitatii ortodoxiei, ci e pusa de catre societatea civila din punctul de vedere al unitatii de neam si al unitatii acesteia in aceasta zona foarte sensibila. In momentul de fata, exista atatea eparhii in Ardeal si ele raman intr-o comuniune. Ceea ce deranjeaza este insa forta si nepregatirea."
ENORIASI RACOLATI DE SECTE
Parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei considera ca realitatea in satele din Cluj e sumbra. Oamenii sunt saraci, traiesc de pe-o zi pe alta. In aceste conditii, romani si unguri trec la diferite secte, foarte active in regiune. Rezultatul e ca biserica ortodoxa pierde multi enoriasi in aceasta zona. Prin noua mitropoliie se urmareste implicarea mai activa a bisericii in viata sociala. (A.M.)
SENSIBILI LA IDEEA DE UNITATE
Parintele Ovidiu Moceanu, prof. univ. al Facultatii de Litere de la Brasov: "Eu am zis si o repet, in Ardeal nici macar vazduhul nu trebuie impartit, necum ceva ce are raport cu o realitate geografica."
Sursa:Ziarul Online
_______________________________________ [
|
|