Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
 CUM NE APARAM DE GER Autor: OANA COSTEA
Avertizarile meteorologice s-au confirmat. Romania se lupta cu o adevarata iarna siberiana. Expresia "ger de crapa pietrele" capata deja un inteles concret.
Temperaturile extreme (18 decese inregistrate in intreaga tara, pana la inchiderea editiei) i-au determinat pe medici sa lanseze o serie de avertismente. Mai ales in conditiile in care vremea continua sa se inrautateasca. Cei mai expusi riscurilor sunt batranii, copiii si cardiacii. Insa oricare dintre noi poate avea de suferit, daca nu tine cont de recomandarile specialistilor.
IMBRACAMINTEA
Indiferent de varsta, persoanele care sunt nevoite sa iasa din casa trebuie sa se imbrace bine. Dr. Aurora Bucur a precizat ca este de preferat ca hainele de corp sa fie din bumbac si chiar putin largi, pentru a evita transpiratia. Mainile, capul, urechile trebuie sa fie bine acoperite pentru ca extremitatile corpului sunt cele mai sensibile la temperaturi foarte scazute. Foarte importanta este si incaltamintea (obligatoriu de iarna) care, de asemenea, trebuie sa fie putin mai larga, iar picioarele sa nu fie ude.
HRANA
Alimentatia va fi si ea modificata in zilele cu temperaturi scazute, mai ales in cazul celor care ies din casa. Medicul Lucia Oana, director adjunct al Serviciului de Ambulanta, atrage atentia ca in zilele geroase este nevoie de un supliment de calorii, adica mai multe produse bogate in proteine. Se recomanda, deci, mai multa carne, lapte, oua, branza, dar si dulciuri. Va fi consumat, de asemenea, peste un litru si jumatate de ceai cald, indulcit, si cu lamaie, a adaugat medicul Oana, citat de Mediafax.
FARA ALCOOL
Povestea cu "o tarie mica, de incalzire" e, de fapt, foarte periculoasa in zilele cu temperaturi extreme. Cel putin asa sustin medicii care au si avertizat : alcoolul trebuie evitat. Dr. Aurora Bucur a explicat ca organismul are parte doar de cateva minute de "senzatie" de caldura, imediat dupa consumul de alcool (in special bauturi spirtoase). Apoi caldura se degaja brusc, iar in organism ramane un "gol" caloric. E un moment foarte periculos, mai ales daca persoana "consumatoare" se afla ori iese imediat afara, in ger. Riscurile de imbolnavire - pneumonie, bronsita sau chiar stop cardiac sunt foarte mari.
CARDIACII SI COPIII
Principalul avertisment este adresat copiilor sub trei ani, cardiacilor si celor cu afectiuni respiratorii. Hipertensivii, cei cu artrita, astm sau bronsita si copiii foarte mici ar trebui, in aceasta perioada se evite pe cat posibil expunerea la temperaturile extreme. Mai exact, acestia ar trebui sa nu iasa deloc din casa. Pentru ei gerul este foarte periculos si poate provoca afectiuni mortale. Exista o atentionare legata si de temperaturile de interior. Dupa parerea medicului Oana, acestea ar trebui sa fie "confortabile", nu exagerate. Temperatura optima este considerata cea cuprinsa intre 22 si 25 de grade Celsius.
DEGERATURI
Degeraturile usoare (de gradul I) se pot trata acasa. Dr. Aurora Bucur recomanda incalzirea zonei afectate cu un material gros, uscat sau prin masare blanda. O baie calda - nu fierbinte - se poate face doar dupa ce corpul s-a incalzit destul de bine. Degeraturile mai grave - de grad II si III - se trateaza doar la spital. Eventuale remedii proprii pot dauna.
OBLIGATIILE ANGAJATORILOR
Angajatii care muncesc la temperaturi scazute extreme (sub -20 de grade) trebuie sa primeasca, potrivit Ordonantei de Urgenta 99/2000, ceai fierbinte in cantitate de 0,5 - 1 litru/ persoana/schimb si sa aiba asigurat "echipamentul individual de protectie". Ei trebuie sa beneficieze de pauze pentru "refacerea capacitatii de termoreglare", scop in care angajatorii vor asigura spatii fixe sau mobile de microclimat corespunzator. In situatia in care angajatorii nu pot asigura aceste conditii, vor trebui sa ia masuri privind reducerea zilei de munca si intreruperea colectiva a lucrului, cand temperaturile scazute se mentin mai mult de 2 zile consecutiv. Nerespectarea masurilor prezentate mai sus constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000.000 lei la 25.000.000 de lei vechi. (S.F.)
SUPLIMENTAREA LIVRARILOR DE GAZE
Compania Romgaz Medias a suplimentat livrarile de gaze naturale pentru consumatorii casnici si marile societati industriale, transmite corespondentul Mediafax. "Am luat masura de suplimentare cu 5 pana la 10% din productia interna si diferite cantitati din depozite", a declarat, ieri, directorul sucursalei din Targu-Mures a Romgaz, Rusu Gratian.
PORTURILE MARITIME, INCHISE
Porturile si santierele navale au activitatea paralizata, deoarece docherii nu pot lucra afara, din cauza temperaturii care a scazut ieri dimineata pana la minus 19 grade C. Potrivit liderului Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare - Petre Costel - din momentul in care se inregistreaza sub minus zece grade Celsius, docherii pot lucra doar in spatii inchise (magazii), iar cei care nu au incotro beneficiaza de ceaiuri calde, de camere speciale pentru a se incalzi si de alternante activitate-pauza. Oricum, din cauza vantului foarte puternic, Capitania Zonala Constanta a luat masura de inchidere a porturilor. (Liana David)
SOBELE NU FAC FATA
In judetele Galati si Vaslui, in scolile incalzite cu lemne a fost redusa durata cursurilor si a pauzelor, deoarece sobele nu fac fata incalzirii salilor de clasa, iar in judetul Botosani au fost inregistrate intarzieri la ore ale elevilor si cadrelor didactice, in special in mediul rural, din cauza defectarii mijloacelor de transport.
GER CUMPLIT TOATA SAPTAMANA
Vremea geroasa se mentine toata saptamana, potrivit INMH, abia de sambata fiind posibile usoare cresteri de temperatura. Valorile temperaturilor vor continua sa scada zilele urmatoare, coborand si pana la -30 de grade Celsius in unele depresiuni din centrul tarii. In cursul zilei de miercuri, minimele din tara vor ajunge la -24/-30 de grade Celsius, iar joi si vineri la -27 de grade Celsius. In Bucuresti, miercuri, minimele vor fi de -16/-18 grade Celsius, iar joi si vineri de -12/-14 grade Celsius. Incepand de sambata, gerul s-ar putea inmuia, temperaturile inregistrand cresteri de cateva grade. In ceea ce priveste precipitatiile din acest interval, doar in Banat si Oltenia sunt posibile fulguieli trecatoare.
-28 DE GRADE IN SUCEAVA
Minus 28 de grade s-au inregistrat, duminica noapte, in localitatea suceveana Carlibaba, iar la Barnova, judetul Iasi, au fost minus 26 de grade, in timp ce in municipiul Iasi temperaturile scazute, de pana la minus 24 de grade, au provocat avarii la reteaua de termoficare si la transportul in comun.
TRAMVAIE BLOCATE DE GER
Luni dimineata, temperaturile foarte scazute au dus la blocarea circulatiei tramvaielor in jumatate din municipiul Iasi, dupa ce liniile de alimentare cu energie electrica au fost avariate.
SCOLI INCHISE
Activitatea in mai multe unitati scolare din tara a fost suspendata, ieri, din cauza problemelor cauzate de temperaturile extrem de scazute, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii. Astfel, nu s-au putut tine cursuri din cauza vremii nefavorabile la Scoala Generala cu clasele I-VIII Cornita - judetul Vrancea si la scolile din Valea Ursului, Balusesti, Icusesti - judetul Neamt, precum si la scolile din Faraoani - judetul Bacau, deoarece profesorii navetisti nu au putut ajunge la cursuri.
Sursa:Ziarul Online
_______________________________________ [
|
|