Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
 PREOTII NE INVATA SA INTRAM IN UE
Autor: ADINA MUTAR
Din 1990 incoace, romanii au situat constant Biserica in fruntea listei institutiilor in care au cea mai mare incredere. Cum de a reusit Biserica sa se situeze pe un loc atat de ravnit de partidele politice, aflam de la parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
"Crestinismul nu este o ideologie, este viata, se concretizeaza zi de zi, spune parintele Stoica. Tocmai de aceea, Biserica trebuie sa fie aproape de oameni".
CUNUNII, BOTEZURI, INMORMANTARI
In cuprinsul Patriarhiei Romane functioneaza peste 14.000 de unitati bisericesti. De exemplu, in anul 2004, s-au oficiat 106.373 de botezuri, 66.904 cununii si 135.189 de inmormantari. Cum pentru un botez se plateste, in medie, peste 1,5 milioane, pentru o inmormantare 4 milioane, iar pentru o nunta 3,5 milioane, se poate spune ca Biserica a castigat peste 400 miliarde de lei. Dar acestea nu sunt resurse financiare sigure, pentru ca depind de cat poate omul sa dea. Chiar si asa insa, anul trecut Biserica a cheltuit peste 200 de miliarde de lei doar in scopuri umanitare.
1,7 MILIOANE EURO DUPA INUNDATII
Cu inundatiile care ne-au potopit tara Biserica s-a luptat prin rugaciune de contenire a ploilor, dar a si reusit sa stranga cea mai mare suma de bani: 1,7 milioane de euro, pe langa alte colecte umanitare. Arhiepiscopia Timisoarei, in cadrul programului "Zambet pentru Romania", a construit primele 16 case in Banat, precum si scoala pentru clasele I - VIII in satul Ionel.
PREOTII, SAPARD-UL SI LEUL GREU
Ca sa fie inteleasa procedura cu fondurile SAPARD, Jonathan Scheele a apelat la Biserica, pentru ca preotii sa-i prelucreze pe actualii tarani cum sa devina viitori fermieri ai U.E. Si Banca Nationala a apelat la Biserica in privinta leului greu. Preotii i-au invatat pe enoriasi care este echivalenta intre banii "multi" si cei putini, dar "grei".
UNU PENTRU 400
Facultale de Teologie pregatesc asistenti sociali, care actioneaza pe langa parohii si care sunt extrem de eficienti in "radiografia sociala". Un preot are in grija pana la 400 de familii, iar asistentul social ii semnaleaza pe cei care au nevoie de sprijin material: familii dezorganizate, batrani, orfani.
BUCURESTI, ORASUL CU BISERICI PUTINE
Ceausescu a ramas in istorie si cu atributul de "demolator de biserici". Bucurestiul este si la ora actuala un oras oropsit din punctul de vedere al lacasurilor de cult. Doar 5 % din populatia Capitalei incape in biserici, in conditiile in care 10% frecventeaza cu regularitate biserica, duminica de duminica.
CLUB LA RADU VODA Parohia este adaptabila cerintelor vietii moderne. La Biserica Radu Voda, in fiecare joi seara se desfasoara o actiune de recuperare a alcoolicilor, iar in Parohia Titan functioneaza "Clubul de joi seara", unde se citeste literatura, se mediteaza copiii care au probleme la diverse materii, se desfasoara activitati culturale, se vorbeste despre pericolul drogurilor. Se urmareste infiintarea multor astfel de cluburi, unde enoriasii sa se cunoasca mai bine si sa se ajute reciproc.
Sursa:Ziarul Online
_______________________________________ [
|
|