Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|

1,7 miliarde de euro in sacosele capsunarilor Cristian Matache Anul trecut, romanii care muncesc in strainatate au introdus in tara miliarde de euro, iar 40% din suma a ajuns acasa in numerar.
Cele doua milioane de romani care lucreaza afara au trimis in Romania, in 2005, peste 4,3 miliarde de euro. Potrivit datelor Bancii Nationale, suma este de peste doua ori mai mare decat cea inregistrata in 2003.
40% din lucratori prefera sa aduca banii in numerar, asumandu-si riscurile aferente. Unul dintre motive este ca transferul electronic ii costa pana la o zecime din agoniseala.
Banii adusi de "capsunari" ajuta la plata importurilor si la intarirea leului.
In 2005, au compensat o treime din diferenta intre intrarile si iesirile de bani. In 1998, conform guvernatorului Mugur Isarescu, banii adusi de muncitorii din Italia au salvat Romania de la colaps financiar.
Romanii care lucreaza in strainatate au transferat in tara, anul trecut, 4,3 miliarde de euro, cu aproape 1,5 miliarde mai mult decat in 2004, se arata intr-un studiu elaborat de Banca Nationala a Romaniei.
Marian Mustareata, directorul Directiei Statistica din cadrul BNR, spune ca 40% din aceasta suma a fost transferata "cu sacosa", adica prin intermediul rudelor, prietenilor, ai angajatilor firmelor de transport sau al altor persoane.
60% din suma in cauza a ajuns in Romania prin intermediul unor institutii care opereaza transferuri rapide de bani precum Western Union, Money Gram, prin Posta Romana sau prin institutiile bancare.
Directorul CEC, Eugen Radulescu, a declarat ca varianta cu "sacosa" este una riscanta si ineficienta, iar cea prin intermediul bancilor, desi este sigura si curata, in sensul ca nu implica micile atentii, este prea costisitoare pentru transferurile de sume mici.
Radulescu a spus ca fiecare miliard transferat in tara a costat intre 80-100 milioane de euro, bani care au fost incasati de institutiile mai sus citate pentru serviciile asigurate. Distributie pe tari
"Coloniile" din Spania si Italia
• In Spania locuiesc peste un milion de romani, din care 220.000 lucreaza cu forme legale. Domenii principale: agricultura, munci necalificate, ingrijire la domiciliu.
• In Italia sunt un milion de romani, dar numai 100.000 sunt angajati cu forme legale. Majoritatea, in constructii, agricultura sau ingrijire la domiciliu.
• In alte state - Germania, Israel, Portugalia etc. - sunt sub 100.000 de muncitori. In Germania sunt cautati constructorii, macelarii, bucatarii, asistentii medicali, iar Israelul este un magnet pentru constructori.
Fiecare muncitor aduce 170 de euro pe luna
Se apreciaza ca in strainatate lucreaza cam 2 milioane de romani. In medie, fiecare dintre acestia aduce in tara 160-170 de euro pe luna. Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a afirmat ca in Europa de Est 65% din banii transferati acasa din strainatate sunt folositi pentru achizitia de bunuri de consum, iar restul de 35% sunt investiti. Cu cat timpul de sedere in tara de destinatie este mai mare, spune Voinea, creste si ponderea alocata investitiilor.
Portretul-robot al emigrantului
Un emigrant este o persoana sanatoasa care nu are nevoie de cine stie ce asistenta medicala, care nu este nici foarte bogata, nici foarte saraca. Din totalul celor care migreaza, jumatate provin din mediul rural, iar 21,5% sunt din orasele mici.
Moldovenii sunt cei mai dispusi sa plece (41% din totalul emigrantilor). La polul opus se situeaza bucurestenii (2,4%). De regula, migratia este temporara. Potrivit lui Liviu Voinea, nivelul de educatie este in general scazut, predominand cei care au intre 9 si 12 clase.
Liviu Voinea a explicat si motivele pentru care migreaza romanii. In primul rand, din cauza situatiei financiare precare a familiilor. Apoi, exista tentatia castigului sporit intr-o tara cu o economie mai dezvoltata. In fine, spune Voinea, multi pleaca pentru a strange bani pentru a-si deschide o afacere in Romania.
In general, romanii se indrepta spre tari din sudul Europei, adica Italia, Spania, Portugalia. In schimb, cetatenii statelor care au aderat la 1 mai 2004 la UE prefera alte tari, in general pe cele de limba germanica.
Avantaje si dezavantaje
La nivel macroeconomic, transferul de bani din strainatate comporta atat avantaje, cat si dezavantaje. In prima categorie este inclusa contributia acestor transferuri la reducerea deficitului de cont curent, adica reducerea diferentei dintre ceea ce platim in valuta spre exterior si ceea ce incasam. Un deficit de cont curent mare este periculos pentru economie intrucat alimenteaza inflatia. Ca efect negativ, banii veniti de la romanii din strainatate pun presiune pe importuri, ceea ce conduce la o inflatie mai mare.
CEC intra pe piata transferului de bani
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si compania americana Transfer Rapid LLC au lansat miercuri un serviciu destinat cetatenilor romani care doresc sa transfere rapid bani in tara. Banii vor putea fi ridicati de la aproximativ 550 de unitati CEC, din cele peste 1.400 existente.
"Ne adresam cu acest serviciu in mod special sutelor de mii de romani care lucreza in strainatate si doresc sa transfere bani in tara in conditii de siguranta si la costuri minime, cu aproximativ 50% mai reduse decat cele practicate de concurenta", a declarat presedintele CEC Eugen Radulescu.
Intr-o prima etapa, serviciul va fi disponibil pentru comunitatea romaneasca din Statele Unite, din luna iunie urmand sa devina operational si pentru Italia, Spania si Portugalia. Transfer Rapid LLC este o companie americana specializata in servicii financiare dedicate in exclusivitate romanilor din strainatate. Societatea si-a inceput activitatea in 2004, "cu sprijinul" fostului ambasador al Statelor Unite in Romania, James Rosapepe
Sursa:Evenimentul zilei
_______________________________________ [
|
|