Ovidiu
Administrator
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
CEAUSESCU, EXECUTAT PENTRU BANI Autor: PETRE DOGARU, ISTORIC
Tot mai multe marturii converg catre ipoteza ca executia rapida a cuplului dictatorial a fost grabita de cei care au dorit sa puna mana pe conturile secrete ale Ceausestilor.
Prestigiosul cotidian american Washington Post publica in numarul sau din 17 noiembrie 1991 parerile unor experti canadieni referitoare la conturile secrete ale liderului comunist Nicolae Ceausescu. Concluzia acestora: "Este periculos sa stii prea multe. Raspunsul la intrebarea unde sunt banii poate fi fatal".
SUME IMENSE
Valoarea sumelor detinute de Nicolae Ceausescu si sotia sa nu a fost cunoscuta niciodata. Realizatorii filmului canadian "Averea Dracului" considera ca in conturile secrete ale celor doi se puteau gasi sume intre 500 de milioane si 5 miliarde de dolari. Un posibil indiciu in ceea ce priveste marimea sumei poate fi dat de valoarea onorariului platit Casei de experti Peat Marwick Thorne de catre statul roman, pentru descoperirea conturilor, onorariu care se ridica la 400.000 de dolari. In general, un astfel de onorariu semnifica intre 3 si 10 procente din valoarea sumei ce trebuie recuperata.
VALIZA PIERDUTA
In 22 decembrie 1989, la ora 12.06, elicopterul cu cei doi dictatori luati din sediul CC a decolat. Prima oprire a fost la vila de la Snagov, conform stenogramei comunicatiilor dintre elicopter si bazele de la sol, publicate de revista Expres. Potrivit marturiei colonelului Vasile Malutan, pilotul elicopterului, Ceausescu avea asupra lui o valiza cu documente, care in valtoarea evenimentelor se va pierde. Apropiati ai fostului dictator spun ca in acele documente se gaseau si conturile in care Ceausescu avea depuse importante sume de bani.
COLETELE CU BANI
Dupa cateva zeci de minute de zbor, Malutan le spune Ceausestilor ca fuga cu elicopterul nu este sigura deoarece risca sa fie doborati. In consecinta, dictatorul coboara insotit de garzile de corp si ceilalti insotitori undeva pe marginea soselei de legatura dintre Bucuresti si Targoviste. Tot atunci sunt coborate din elicopter si cateva pachete luate din sediul CC. Nicolae si Elena Ceausescu sunt urcati intr-o masina de ocazie, in portbagajul careia sunt puse si coletele, si se indreapta spre Targoviste.
MEDICUL NOROCOS
Revolutionarul Ilie Stirbescu, care a participat la arestarea celor doi dictatori, povestea intr-o emisiune tv realizata de Vartan Arachelian ca soferul de ocazie al Ceausestilor s-a recomandat a fi un medic, pe numele sau Deca. Numai ca Dacia doctorului face pana in localitatea Vacaresti si pasagerii sunt transferati intr-o alta masina. In zapaceala produsa si de faptul ca mai multi localnici l-au recunoscut pe Ceausescu, pachetele sunt uitate in automobilul medicului. Dupa cativa ani, doctorul avea sa transmita din SUA, locul unde se stabilise dupa revolutie, o scrisoare de multumire unei asociatii de revolutionari pentru coletele pline cu dolari uitate in masina.
DOLARI CONTRA LIBERTATE
Ca Ceausescu dispunea inca de sume importante de bani era o certitudine. Maiorul Iulian Stoica, cel care a asigurat paza sotilor Ceausescu in unitatea militara din Targoviste, unde au stat arestati, a declarat ca fostul lider comunist a incercat sa-si cumpere libertatea. El a povestit in cadrul unei emisiuni televizate ca, in dimineata zilei de 24 decembrie, Ceausescu i-a facut o oferta de un milion de dolari in schimbul libertatii. "Ai banii astia si orice grad vrei tu in armata daca ma scoti de aici si ma duci la Voinesti", ar fi spus dictatorul.
GENERALUL CONTROVERSAT
Numele generalul Victor Atanasie Stanculescu este mentionat de mai multe ori atunci cand vine vorba despre conturile secrete ale fostului dictator. Cunoscutul gazetar Nestor Rates, fostul director interimar al Europei Libere, considera ca Stanculescu a fost "cel mai important factor de putere in vidul creat dupa fuga dictatorului". Implicarea in afaceri a generalului dupa revolutie a nascut numeroase semne de intrebare, referitoare la provenienta fondurilor pe care le controla. Conform ziaristei britanice Elisabeth Spencer, fostul general ar fi fost implicat cu sume importante in functionarea unor banci care a trimis in Romania sute de milioane de dolari sub forma de imprumuturi, operatie pentru care Stanculescu ar fi primit comisioane.
INDICII NEFOLOSITE
Documentarul "Averea Dracului" realizat de o televiziune canadiana si difuzat pe postul OTV in aprilie 2002 contine si declaratia unui reprezentant al ministerului de Finante elvetian, tara unde se presupune ca isi tinea banii Ceausescu. Oficialul elvetian spune ca a oferit autoritatilor romanesti postrevolutionare "un fir care ducea la o banca din Basel, care ar putea da raspuns la una din multele intrebari referitoare la conturile fostului dictator. Informatia nu a fost, insa, folosita, iar ancheta referitoare la averea secreta a lui Ceausescu a intrat pe linie moarta.
CAP DE ACUZARE
Sentinta data impotriva sotilor Ceausescu a avut oficial patru capete de acuzare, care se referau la subminarea economiei nationale, genocid, acte de diversiune si subminarea puterii de stat. Totusi, televiziunea nationala a transmis in seara de 25 decembrie inca un cap de acuzare: incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de un miliard de dolari depuse in banci straine. Aceasta acuzatie nu apare in sentinta procesului si nici pana acum nu se stie cine a aruncat-o pe piata sau cine a decis preluarea ei la televiziune.
Sursa:Ziarul Online
_______________________________________ [
|
|