Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
SPECIFICATIA MOTORULUI LINIAR ASINCRON BILATERAL CU PRIMAR SCURT
Motoarele electrice liniare sunt masini electrice in care armatura mobila efectueaza o miscare de translatie, paralel cu armatura fixa. Aceasta proprietate a motoarelor liniare determina, in principal interesul pentru utilizarea lor in tractiunea electrica, avand in vedere ca scopul tractiunii il constituie deplasarea unui vehicul, care trebuie realizata printr-o miscare de translatie. In tractiunea electrica sunt folosite numai motoarele liniare de curent alternativ, sincrone si asincrone.
PRINCIPIU DE FUNCTIONARE. VARIANTE CONSTRUCTIVE
Un motor asincron liniar se poate obtine dintr-un motor asincron rotativ prin sectionarea acestuia din urma dupa o generatoare si desfasurarea in plan a celor doua armaturi.- primarul (inductorul) si secundarul (indusul)- una din ele fiind mobila, solidara cu vehiculul, iar cealalta fixa, solidara cu calea. Prin desfasurarea in plan a coliviei de veverita, infasurarea capata aspectul unei scari conductoare, dispusa in crestaturile miezului magnetic secundar (realizat din tole sau din fier masiv).
Infasurarea inductoare trifazata dispusa in crestaturile miezului magnetic primar, realizat din tole, produce in intrefierul masinii liniare un camp magnetic progresiv ( denumit si alunecator), analog campului magnetic invartitor din masina rotativa, care se deplaseaza in directia Ox fata de un system de refrinta solidar cu primarul. Campul magnetic progresiv induce curenti in infasurarea secundara a masinii liniare si astfel, prin interactiune, se produce o forta electromagnetica care are o componenta longitudinala Fx dupa directia Ox.
O simplificare a armaturii secundare se obtine daca in locul scarii conductoare se foloseste o placa din aluminiu sau din cupru. Masina se poate realiza in doua variante: masina liniara unilaterala, sau, prin dublarea constructiei, masina liniara bilaterala, care dezvolta o forta longitudinala sporita. In cazul masinii liniare unilaterale, cel mai adesea placa se aseaza peste un miez magnetic (acesta fiind si el realizat sub forma unei placi de fier). Pentru aplicatiile pe vehicule electrice ale masinii unilaterale, cel mai simplu este ca armaturile sa fie dispuse in plan orizontal. In cazul masinii liniare bilaterale, constructia uzuala cu indus-placa conductoare este aceea fara miez magnetic pe indus, existand insa, si variante in care indusul este realizat dintr-o placa de fier, simpla sau aflata intre doua placi de aluminiu (cupru). Pentru aplicatiile pe vehicule electrice ale masinii bilaterale, cel mai simplu este ca armaturile primara si secundara sa fie dispuse in plan vertical. Secundarul capata aspectul unei sine, ceea ce justifica denumitea de sina de reactie data uneori indusului.
Pentru realizarea permanenta a fortei longitudinale Fx la deplasarea pe directia Ox a unei armaturi fata de cealalta , este necesar ca armatura fixa (solidara cu calea) a masinii sa se extinda pe toata lungimea caii, aceasta extindere ducand la doua categorii de masini liniare: a) Masini cu primar scurt, la care primarul, aflat pe vehicul este scurt fata de secundar, aflat pe cale. La masina asincrona secundarul fiind nealimentat se poate considerataa cale pasiva.
b) Masini cu secundar scurt, la care secundarul aflat pe vehicul, este scurt fata de primar, aflat pe cale. Se obtine astfel o cale activa, vehiculul devenind pasiv.
Masina cu primarul scurt este avantajoasa din punct de vedere economic, intrucat inductorul, partea cea mai scupa a masinii, este de lungime mica, dar pune probleme tehnice legate de alimentarea sa, deoarece aceasta trebuie sa fie facuta fie de la o sursa de energie aflata pe vehicul (vehicule autonome), fie de la o sursa exterioara (vehicule neautonome) iar captarea curentului in ultimul caz, la viteze mari, de peste 300 km/h, implica dificultati mari.
Masina cu secundarul scurt este dezavantajoasa economic datorita lungimii mari a inductorului, dar are avantajul tehnic, ca alimentarea lui se poate face direct de la o sursa stationara. Avantajul este important atat la vehiculele de viteze mari cat si la cele la care nu este permis sa se produca scantei, determinate de captarea curentului, in medii explozive, mine etc. Aceste motoare sunt folosite pentru actionari liniare.
VECHIULE ELECTRICE NECONVETIONALE Autor : SORIN BUCURENCIU
Cu ajutorul Catoritzei !!!!!
_______________________________________ [
|
|