Ovidiu
Administrator
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
NE-AU MINTIT,NU AU STRATEGIE! Din cauza indolentei autoritatilor, romånii trebuie sa suporte multi ani de acum inainte consecintele devastatoare ale inundatiilor 02.05.2006 Desi in urma cu cåteva luni ministrul mediului, Sulfina Barbu, se lauda ca Romånia are o strategie nationala de management a riscului la inundatii foarte bine pusa la punct, ea a recunoscut acum ca aceasta strategie nu exista
„Daca discutam despre o strategie pe care trebuie sa o implementam la nivel national pe «Directiva cadru-apa», care are o abordare europeana si pe care am transpus-o la nivel de bazin hidrografic, pot spune ca aceasta nu poate fi implementata påna in 2009“, a spus Sulfina Barbu
Practic, ministrul mediului recunoaste astfel ca mult-tråmbitata strategie finalizata in decembrie 2005 este doar un document de 35 de pagini scrise „pe picior“, in care se pune mare pret pe implicarea populatiei si a autoritatilor locale, ca intr-o dare de seama ceausista
Madalin Mihailovici, seful Apelor Romåne, a declarat: „Strategia nationala a riscului la inundatii cere timp, minimum trei ani, o idee, o chintesenta la nivel national. Sunt mai multi pasi de facut“. Asadar, din 2009 vor mai trece multi ani påna la implementarea programului!
Pe de alta parte, nu vom avea harti de risc la inundatii mai devreme de 2013, desi acestea ar fi trebuit sa fie gata in urma cu doi ani. In concluzie, din cauza indolentei autoritatilor, romånii vor trebui sa suporte multi ani de acum inainte consecintele devastatoare ale inundatiilor
Dupa ce s-a batut luni de zile «cu pumnul in piept» pe tema faptului ca Romania dispune de o strategie nationala de management a apelor dezlantuite, ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, a recunoscut ca nu exista un astfel de document demn de a fi luat in seama. Ministrul a declarat, la Realitatea TV, ca tara noastra va dispune de o strategie reala cel mai devreme in 2009.
Strategia ar trebui sa vizeze riscul la inundatii, prevenirea, protectia si diminuarea efectelor acestor dezastre. Un lucru este cert: va trebui sa mai curga multa apa pe Dunare pana cand va fi aplicata si in Romania o strategie de protectie si de management a inundatiilor.
Sulfina Barbu a precizat ca implementarea si functionarea unui astfel de program de management necesita o durata de cel putin trei ani. „Daca discutam despre o strategie pe care trebuie sa o implementam la nivel national in acest domeniu si mergand pe acest domeniu, Directiva cadru-apa, care are o abordare europeana si pe care am transpus-o la nivel de bazin hidrografic, pot spune ca nu putem sa o implementam pana in 2009. Sunt mai multi pasi de facut si trebuie sa privim strategia atat pe termen mediu, cat si pe termen lung“, a declarat ministrul mediului. De aceeasi parere este si adjunctul sau, Madalin Mihailovici, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane.
Acesta a afirmat ca „strategia nationala a riscului la inundatii cere timp, minimum trei ani, o idee, o chintesenta la nivel national. Apoi, strategia va trebui sa urmeze pasii: pe termen scurt, mediu si lung“!
Uite strategia, nu e strategia… In decembrie 2005, Guvernul a reusit sa incropeasca un document de 34 de pagini, intitulat „Strategia Nationala de Management al Riscului la Inundatii“. In fapt, este vorba de cateva foi lipsite de continut real, cantonate in domeniul analizelor si studiilor. Asa-zisa „Strategie Nationala de Management al Riscului la Inundatii“ nu prevede aproape nici un termen concret de indeplinire a obligatiilor ce revin responsabililor de proiect. In schimb, pune mare pret pe implicarea populatiei si a autoritatilor locale.
Lucrarile de indiguire, regularizarea apelor si hartile de risc par a fi doar anexe. In strategie se vorbeste mai mult despre educarea oamenilor in spiritul „convietuirii“ cu inundatiile.
Mesaje radio pentru... gospodine, la micul dejun Punctul «forte» al strategiei il constituie informarea populatiei, de la tiparirea de ghiduri pentru scolari pana la mesaje radiofonice pentru gospodine: „Mesajele radio au numeroase dezavantaje mai ales în zonele metropolitane, desi exista numeroase posturi de radio. Multi nu aud întregul mesaj; alte posturi asteapta anumite ore pentru a face comunicatul. Mesajele radio sunt foarte eficace pentru gospodine si mai ales transmise înainte de micul dejun si dimineata. Mai mult, în cazul radioului, nu exista modalitatea de a afla cine a auzit mesajul sau cine a auzit doar o parte din mesaj“, arata strategia.
Romånia nu va avea harti de risc påna in 2013 Romania nu va avea harti de risc la inundatii si alunecari de teren mai devreme de 2013. Aceste documente vor constitui punctul de plecare pentru viitoarele lucrari hidrotehnice, un rol important la elaborarea lor revenind autoritatilor locale. In prezent, abia se lucreaza la culegerea datelor din teren si la realizarea hartilor de hazard, care de altfel ar fi trebuit sa fie gata de doi ani. Hartile de hazard arata probabilitatea aparitiei unui fenomen natural distructiv, precum si dimensiunea si intensitatea acestuia. Intocmirea hartilor de risc intra in sarcina consiliilor judetene; nimeni nu poate spune cu exactitate cand va fi incheiata si centralizata aceasta activitate si cat va costa.
Mii de kilometri de diguri trebuie refacute Potrivit datelor Ministerului Mediului, dupa inundatiile de anul trecut au fost refacute 20.231,85 metri liniari de dig si suprainaltati 11.579. In plus, s-au efectuat lucrari de consolidari de mal pentru 16.784 ml, la care se adauga lucrarile de aparare de mal pe 7.362 ml si cele de regularizare a albiilor pe 3.143 ml. Au fost finalizate lucrarile pentru 27.449 ml de diguri si pentru 3.575 ml de canale de deviere.
In Romania exista 9.920 km de diguri, iar lucrarile de regularizari de albii insumeaza 6300 km. In 2005, pentru refacerea lucrarilor cu rol de aparare impotriva inundatiilor au fost alocati 3.021,3 miliarde de lei vechi, din care 880 miliarde din credite externe, restul fiind de la Fondul de mediu. Pentru acest an sunt prevazute lucrari de aparare impotriva inundatiilor in valoare de 2.170,9 miliarde lei vechi, din care 193 miliarde din credite externe. In derulare pentru acest an este si programul de 615 milioane de euro pentru marirea gradului de siguranta a barajelor si de aparare impotriva inundatiilor.
Se vor realiza brese controlate ale Dunarii
Sulfina Barbu considera benefice deversarile controlate si a confirmat ca acestea vor continua. Comitetul de Situatii de Urgenta instituit la nivelul Ministerului Mediului si Gospodariri Apelor a aprobat duminica realizarea unor brese controlate in digurile din localitatile afectate de inundatii. „Bresele vor permite apei sa se scurga inapoi in Dunare. Ele pot fi realizate insa numai cand debitele apelor revarsate vor fi cu 20 cm peste cele ale Dunarii. Decizia vizeaza reducerea la minimum a pagubelor in eventualitatea unor noi debite majore“, a declarat ministrul mediului. De asemenea, conform hidrologilor, apele Dunarii vor incepe sa creasca din nou din 6 mai.
Barbu promitea protectie impotriva inundatiilor...
Sulfina Barbu parea in fata romanilor mult mai optimista in luna decembrie 2005, precum si la inceputul acestui an. Ministrul mediului declara in decembrie ca „Romania va beneficia, incepand cu anul 2006, de cel mai mare proiect de investitii in domeniul Protectiei mediului. Acest proiect de investitii major este rezultatul imputernicirii primite de Ministerul Finantelor pentru identificarea si atragerea de resurse financiare in valoare de 1,441 miliarde euro, esalonate pe perioada 2006-2009 (cu care vor fi finantate alte zece proiecte prioritare de mediu si gospodarire a apelor), iar BIRD va acorda un credit de 191 milioane euro, pentru finantarea unor proiecte prioritare de gospodarire a apelor“.
De asemenea, Barbu mai amintea de inca „cinci proiecte care deriva din Strategia nationala de aparare impotriva inundatiilor, care au ca scop marirea gradului de siguranta a barajelor - 220 milioane euro, finalizarea lucrarilor de asigurare a surselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor - 250 milioane euro, lucrari noi de aparare impotriva inundatiilor - 165 milioane de euro. Zona costiera va beneficia de lucrari de reabilitare in valoare de 41 milioane de euro, iar pentru dezvoltarea durabila a rezervatiei biosferei Delta Dunarii vor fi alocati 28 milioane de euro“.
Si in luna februarie, ministrul mediului sustinea raspicat, intr-un interviu acordat „Jurnalului de Petrol si Gaze“, ca exista o strategie de management al riscului la inundatii, „din care deriva mai multe proiecte de aparare impotriva inundatiilor, care au in vedere marirea gradului de siguranta a barajelor“. Tot atunci, declara ca „au fost alocati 220 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor de asigurare a surselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor“.
Conform «Bibliei autoritatilor locale», primarii si prefectii trebuie sa faca rost de bani
Perfect adaptate proverbului „Tara moare si... Ministerul Mediului se piaptana“ sunt si cele doua «manuale» editate de Mediu dupa inundatiile din 2005, ce au fost inmanate reprezentantilor autoritatilor locale. Punctul „tare“ al Manualului Primarului, respectiv Manualului Prefectului, „Biblia autoritatilor locale“, cum le-a numit Sulfina Barbu, il constituie metodele de alarmare a populatiei, dar primarii si prefectii trebuie sa gaseasca surse proprii de finantare pentru dotarea in caz de inundatii.
Pentru lucrarile de aparare sunt necesari 650 milioane de euro
In acest moment, statisticile oficiale arata ca 900 de localitati sunt total neprotejate impotriva inundatiilor. Pentru realizarea lucrarilor de aparare in fata apelor ar fi nevoie, in perioada 2006-2009, de 650 milioane de euro. Aceasta in timp ce anul trecut numai indepartarea efectelor inundatiilor ne-a costat 1,5 miliarde de euro, adica 2,1% din PIB, iar inundatiile din acest an ne-au costat pana acum peste 150 milioane de euro. In primele patru luni ale acestui an, debitul Dunarii a atins un nivel istoric, in conditiile in care autoritatile nu au reusit sa repare nici ceea ce s-a stricat anul trecut.
Paduchi si hepatita la Rast si Spantov
Sanatatea sinistratilor de la Rast se afla in pericol. În tabara de pe camp au aparut paduchi si exista si riscul sa izbucneasca o epidemie de hepatita. Si pentru sinistratii din tabara de la Spantov (Calarasi), viata se desfasoara în conditii dificile - ei traiesc de mai bine de o saptamâna sub cerul liber.
Sinistratii din Dolj s-au îmbolnavit din cauza conditiilor insalubre din tabara. Aparitia bolilor este favorizata de igiena precara. În tabara exista doua dusuri mobile, dar oamenii nu le folosesc din diverse motive. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a vizitat la sfarsitul saptamanii trecute tabara de la Rast si le-a promis sinistratilor ca îi va ajuta sa îsi procure medicamente. El a precizat ca o masura urgenta care se impune este separarea oamenilor de animale. Nici în tabara de sinistrati de la Spantov nu se respecta conditiile minime de igiena: oamenii nu au unde sa se spele.
Blaga: Echipele de interventie MAI, «putin mai dotate si mai pregatite»
La mijlocul lunii martie, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, declara, in cadrul unei intålniri cu oficiali ai Ministerului Mediului ca echipele de interventie ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sunt „putin mai dotate si pregatite“ in caz de inundatii, dar ca lipsa investitiilor in infrastructura si dezinteresul unor primari mentin riscul producerii unor pagube insemnate in caz de calamitate.
„Anul 2006 se anunta un an dificil din punct de vedere al fenomenelor meteorologice periculoase. (...) Dotarile pentru inlaturarea efectelor inundatiilor se fac, dar lent. Nu stam bine nici acum. Avem nevoie de bani, bani si iar bani. (...) Echipele de interventie sunt putin mai pregatite, avand experienta anului trecut. La fel si cu dotarile. Stam putin mai bine. Am reusit sa aducem tehnica casata - pentru ca aici avem o reala problema - de la 99%, la 97%“.
Bilantul inundatiilor din 2006 este infricosator
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Administratiei si Internelor, numarul total al evacuatilor era, ieri, de 16.366. Doar o treime dintre acestea au fost cazate de autoritati in corturi, scoli, gradinite, spitale sau alte institutii, restul preferand sa mearga la rude sau la cunostinte. Din cele 12 judete riverane Dunarii afectate de inundatii, numarul cel mai mare de persoane evacuate era inregistrat in judetul Dolj - 8.787 si in judetul Calarasi - 6.186. Un numar de 156 de localitati au fost lovite de inundatii, 5.766 de gospodarii si 2.249 de case fiind in apa ieri dimineata. 556 de case fusesera deja distruse, iar alte 135 erau in pericol de prabusire. Apele revarsate ale fluviului au mai inundat 113 sedii de institutii, peste 500 km de drumuri si au rupt 45 de poduri.
Crucea Rosie Romana, depasita de situatie
Crucea Rosie Romana a lansat, ieri, prin intermediul Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie un apel international pentru acordare de asistenta umanitara pentru o perioada de trei luni unui numar de cel putin 13.000 de sinistrati, ajutoare in valoare de 1,5 milioane de euro. Acordand pana in prezent asistenta umanitara de prima urgenta unui numar de peste 10.000 de sinistrati din Braila, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dolj, Galati, Tulcea, resursele organizatiei din depozitul central si cele sase depozite zonale aproape s-au epuizat.
Otilia Lungu, Marilena Dan , Luminita Capra
Sursa:Gardianul
_______________________________________ [
|
|