Ovidiu
Administrator
 Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
Acestea sunt delicatesele lui Basescu! Traian Basescu a inceput sa se respecte atunci cand ia masa in oras. Presedintele Romaniei a lasat mamaliga de la Golden Blitz pentru ficatul de gasca de la Jaristea. Cu 490.000 lei acesta isi comanda meniuri frantuzesti. Am fost la acelasi local pentru a gusta din delicatesele pentru care sefului statului plateste 4 milioane la o masa cu familia. Dupa degustare, am ajuns la concluzia ca primul om in stat are, mai nou, pretentii rafinate la restaurant.
Traian Basescu este, fara doar si poate, cel mai popular si petrecaret sef de stat, de dupa Revolutie. Localul sau favorit a fost, pentru multa vreme, Golden Blitz, unde obisnuia sa ia masa frecvent. Mai nou, insa, seful statului a devenit si client al restaurantului Jaristea
 Reporterii Libertatii au mers pe urmele presedintelui, au degustat mancarea lui preferata, au aflat cum se pregateste, dar si ce gusturi are primul om in stat in materie de bauturi.
Jaristea e un restaurant de lux, cu o clientela pe masura. Patroana localului, Laura Nicolau, a vrut sa reinvie in acest spatiu atmosfera Bucurestilor de altadata. Obiectele de decor, tablourile, tacamurile si vesela sunt vechi de peste o suta de ani.
In fiecare seara, aici se tine un spectacol in care protagonistii dau viata unor personaje din Bucurestii vechi. Asa arata localul in care presedintele Romaniei a luat cina de mai multe ori. El a venit aici impreuna cu sotia, iar intr-una din seri, li s-a alaturat fiica cea mare, Ioana si ginerele sau, Bodo, solistul formatiei Proconsul. “Domnul presedinte vine la noi pentru atmosfera, pentru spectacol. In plus, ii plac retetele de mancaruri pe care noi le pregatim dupa o carte de bucate veche

De obicei, comanda mai intai mizilicuri, rulada cu ficat de gasca si invartituri de somon, iar la felul doi prefera gratare, muschi de vita sau piept de pui�, ne-a povestit patroana localului.
La sfarsitul cinei, presedintele comanda intotdeauna desert, fie placinta, tort sau baclava, fie fructe. Cat despre preferintele sale in materie de bauturi, Laura Nicolau ne-a spus ca seful statului se delecteaza cu vin: Chateau Cotnari sau Domenii, in timp ce sotia sa bea numai sucuri naturale de fructe. “Nu are o masa preferata, dar face rezervare cu o ora inainte. Cateodata, nici nu stim ca vine dansul. Se poarta amabil, este de o curtoazie extraordinara, danseaza cu sotia dansului si nu refuza niciodata o doamna care il invita la dans. Are o vitalitate si o energie nemaipomenita. Cand vine cineva la masa dansului, intotdeauna se ridica in picioare�, ne-a mai destainuit Laura Nicolau.
 Cam cati bani scoate presedintele din buzunar pentru o iesire la restaurant, in familie? Intre 2.600.000 lei si 4.500.000 lei. Bucatarul de la Jaristea, Lucian Cernaeff, a pregatit, pentru reporterii Libertatii, una din delicatesele savurate de presedintele Traian Basescu: rulada din muschi de vitel umpluta cu ficat de gasca. O portie de 300 de grame costa 490.000 lei, iar gospodinele pricepute il pot pregati si acasa.
Rulada din muschi de vitel umpluta cu ficat de gasca  Ingrediente muschi de vitel - un kg; ficat de gasca - 400 g; ardei rosu gras - doua bucati ardei galben gras - doua bucati, portocale, morcovi; sare, piper, boia, cimbru
Mod de preparare Pentru garnitura: legume asortate (varza de Bruxelles, morcovi rotunzi, cartofi, broccoli, rosii, salata verde). Muschiul se curata de pielita, dupa care se desface in doua si se bate la grosimea de 1 cm. Se condimenteaza, se ruleaza si se lasa 30 de minute pentru fezandat.
Umplutura: ficatul de gasca se fierbe putin cu legume (morcovi, telina, ceapa, pastarnac). Dupa ce se raceste, se taie in rondele de 3 centimetri latime. Muschiul se desface, se asaza ficatul de gasca, iar alaturi se pune, de-o parte si de alta, ardei gras galben si rosu. Se ruleaza strans bine, se leaga si se da la cuptor cu sosul de la fierberea ficatului de gasca, aproximativ 20 de minute. Sursa:Libertatea
_______________________________________ [
|
|