Cafeneaua de lux
Admin Ovidiu
Lista Forumurilor Pe Tematici
Cafeneaua de lux | Reguli | Inregistrare | Login

POZE CAFENEAUA DE LUX

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy Profile
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
Cafeneaua de lux / Istorie generala / Imperiul Austro-Ungar  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Ovidiu
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044



Imperiul Austro-Ungar (1867-1918), cunoscut şi ca "Monarhia Dunăreană", a fost un stat dualist alcătuit pe de o parte din Cisleithania, adică statele (regate, ducate etc.) de dincolo de râul Leitha, aflate în partea vestică şi nordică a imperiului, şi pe de altă parte din Transleithania, adică regatul Ungariei, căruia în prealabil i-a fost încorporat Marele Principat al Transilvaniei, pe de altă parte. Statul s-a aflat sub conducerea împăraţilor dinastiei Habsburgice, totodată regi ai Ungariei - numindu-se din acest motiv şi "Imperiul Cezaro-Crăiesc" sau Dubla Monarhie.

Ungaria avea drept de autoguvernare având guvern şi parlament propriu şi o reprezentare în afacerile imperiului împreună cu landurile vestice şi nordice ale Imperiului Austriac.

Numele complet al federaţiei era "Regatele şi Ţările reprezentate în Consiliul Imperial şi Ţările Coroanei Sfinte Ungare a lui Ştefan" (Die im Reichsrat vertretenen Königreiche und Länder und die Länder der heiligen ungarischen Stephanskrone).

Austro-Ungaria a fost întemeiată ca un compromis între nobilimea maghiară şi monarhia habsburgică într-o încercare de a menţine vechiul Imperiu Austriac după înfrângerea suferită de acesta în războiul din anul 1866 contra Prusiei. Era un imperiu multi-naţional, iar viaţa politică era dominată de dispute între unsprezece naţionalităţi în epoca deşteptării naţionale, precum şi de tensiunile existente între cele două componente ale Imperiului. Deşi în imperiu au apărut tot mai aprige dispute între diferitele grupuri etnice, în cei cincizeci de ani de existenţă economia acestuia a înflorit, iar infrastructura a fost modernizată. Imperiul a fost distrus după Primului Război Mondial, ca urmare a dorinţei naţionalităţilor din cadrul său de a forma state proprii.

Structura Imperiului

Din punct de vedere constituţional, Imperiul reprezenta o uniune a două state, Austria şi Ungaria, care aveau acelaşi suveran, aceeaşi armată (deşi Ungaria a dobândit dreptul de a avea o forţă teritorială de apărare) şi aceeaşi monedă.

Din Austria făceau parte teritoriile de azi ale Austriei şi Cehiei, actuala parte din sudul Poloniei (din jurul oraşului Cracovia), vestul Ucrainei, Bucovina şi Dalmaţia (partea de sud a litoralului croat). ÃŽn cadrul Austriei, teritoriile vechilor formaţiuni feudale (ex: Regatul Boemiei, ducatele Carniola şi Carintia, Galiţia) beneficiau de o anumită autonomie, ceea ce a permis în anumită măsură, afirmarea identităţii naţonale a cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor,românilor din Bucovina şi croaţilor din Dalmaţia.

Din Ungaria făceau parte actualele teritorii ale Ungariei şi Slovaciei, teritorii din vestul Ucrainei (regiunea Transcarpatia), Transilvania, Banatul, provincia Voivodina şi nordul Croaţiei. Spre deosebire de partea austriacă, Ungaria era administrată în mod centralizat, iar politica faţă de minorităţi a fost dominată de intenţia autorităţilor de a maghiariza populaţiile nemaghiare, care alcătuiau majoritatea în cadrul Regatului. ÃŽn anul 1868, Croaţia (partea de nord a actualului stat croat, fără oraşul Rijeka/Fiume), a căpătat o anumită autonomie însă de facto a fost condusă de către administraţia maghiară.

ÃŽn anul 1878, Dubla Monarhie a căpătat un drept de administrare a Bosniei-Herţegovina, teritoriu rămas formal sub suveranitatea Imperiului Otoman. Bosnia-Herţegovina a fost anexată în anul 1908 şi a fost administrată în comun de către cele două părţi ale Imperiului.

Fiecare din cele două state dispunea de un Parlament şi un guvern propriu. De asemenea, existau trei ministere comune ale celor două părţi ale Imperiului: Apărarea, Afacerile Externe şi Finanţele.

Cele două parţi ale Monarhiei aveau un guvern comun (Consiliul Ministerial Comun) compus din monarh (ÃŽmpărat-rege al Austro-Ungariei), primii miniştri Austriei şi Ungariei, cei trei miniştri care conduceau ministerele comune, anumiţi membri ai familiei imperiale. Fiecare parlament, cel de la Viena şi cel de la Budapesta, avea o delegaţie parlamentară care aproba cheltuielile Consiliului Ministerial Comun. Exista, de asemenea, o delegaţie parlamentară comună a celor două parlamente.


Ţări noi rezultate din destrămarea Imperiului

Austria
Ungaria
Cehoslovacia
Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (mai pe urmă Iugoslavia)
Polonia
Teritorii Austro-Ungare au fost primite de

România (Transilvania, Bucovina)
Italia (Tirolul de Sud)
ÃŽmpăraţi ai Austrei şi (totodată Regi ai Ungariei:

1867 - 1916 : Franz Joseph
1916 - 1918 : Carol I




_______________________________________
[

pus acum 18 ani
   
Ovidiu
Administrator

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
Ungurii (sau maghiarii) reprezintă populaţia de bază a Ungariei. Limba maghiară pe care aceştia o vorbesc face parte din familia de limbi fino-ugrice, împreună cu alte limbi precum finlandeza şi estoniana.

Istoria timpurie a ungurilor este puţin cunoscută. Trecutul îndepărtat al poporului ungar poate fi reconstituit, în linii generale, în funcţie de izvoare lingvistice şi doar pe un plan secundar de izvoare istorice. Izvoarele arheologice, referitoare la unguri, anterioare secolului IX sunt disputate. Lingviştii şi istoricii consideră, de comun acord, că ungurii provin din teritoriul aflat la granita dintre zonele împădurite ale Munţilor Urali şi stepa euroasiatică. Acolo s-a consumat şi o primă etapă a etnogenezei ungurilor. Din simbioza a două elemente etnice, mägyeri şi onoguri, a luat naştere o populaţie de limbă fino-ugrică. Ungurii s-au denumit totdeuna maghiari, în schimb populaţiile, cu care s-au învecinat în decursul istoriei, i-au denumit onogur, ungur, ungri sau ungar. Treptat, ungurii se deplasează spre vest, iar în secolul V se vor stabili temporar la nordul Mării Negre, pe un teritoriu cuprins între Caucaz , fluviul Volga şi râul Don. Acest teritoriu se învecineaza sau este identic cu Magna Hungaria, zona din bazinul râului Kama fiind locuită până în secolul XIII de o populaţie înrudită. Pe acest teritoriu, ungurii intră timpuriu în contact cu unele popoare de origine turcică, o influenţă majoră şi durabilă exercitând-o în secolul VIII şi secolul IX bulgarii de Volga. Cândva, probabil la începutul secolului IX, ungurii intră în contact cu Imperiul chazar, al cărui centru de putere se afla pe Volga Inferioară. Durata convieţuirii ungurilor cu kazarii turcici, precum şi natura sau intensitatea raporturilor dintre cele două populaţii sunt controversate. Influenţa lor nu a fost însa minoră. Impunerea lui ÃÂ?rpád în calitate de conducător al uniunii de triburi maghiare revine, se pare, unui kagan kazar. ÃŽmpinşi spre vest de pecenegi, ungurii se stabilesc temporar, pe la mijlocul secolului IX, în Etelkuz (ung. Etelköz = "teritoriul dintre râuri", delimitat de Marea Neagră şi râurile Siret ("Seretos", Nistru şi Prut ("Brutos" (vezi Constantin Porfirogenetul (913 - 959): De administrando Imperi). Ungurii vor întreprinde de aici o serie de raiduri şi campanii militare. ÃŽn anul 862, ungurii traversează Munţii Carpaţi şi atacă părţile răsăritene ale Imperiului Carolingian şi Moravia. Chemaţi în sprijin de împăratul bizantin Leon al VI-lea, ungurii traversează în anul 895 Dunărea de Jos şi îl atacă pe ţarul bulgar Simeon. Profitând de această împrejurare şi solicitaţi de către bulgari, pecenegii atacă în anul 895/896 aşezările ungureşti din Etelkuz. Lipsiţi de apărare, ungurii şi grupuri de populaţii asociate, printre care şi trei triburi chazare, se deplasează în anul 896 spre vest, trec prin Pasul Verecke, ajung pe Valea Tisei şi de aici în Câmpia Panoniei.

Istoria ungurilor în prima jumătate a secolului X este marcată de numeroase raiduri de jaf întreprinse în întreaga Europă. Hoardele maghiare, conduse frecvent de Bulcsu şi Lél, au îngrozit lumea creştină. Aplicând o tactică de luptă specifică popoarelor de stepă, bazată pe atacuri şi retrageri surprinzătoare, inventivitate şi disciplină strictă, ungurii au reuşit să iasă învingători în numeroase confruntări militare, mai ales folosind cu abilitate arcul asiatic într-o perioadă când nu existau armurile medievale cele mai grele. ÃŽn calitate de aliaţi ai regelui german Arnulf, ungurii pătrund în anul 899 în Italia. ÃŽn continuare, ei atacă, pe rând, între anii 911-933, Spania, Franţa şi Italia. Seria victoriilor ungureşti este stopată temporar în anul 933 de ducele bavarez Heinrich I. Acelaşi duce Heinrich va întreprinde în anul 950 un raid în Câmpia Panoniei, rămas însă fără rezultate semnificative. ÃŽn anul 954, trupele ungureşti conduse de acelaşi Bulcsu atacă Franţa şi Germania, susţinând opoziţia faţă de împăratul german Otto I. Raidurile maghiare încetează complet abia după victoria decisivă obţinută de Otto I la Lechfeld, lângă Augsburg, la 10 august 955, ocazie cu care însuşi Bulcsu va fi prins şi decapitat. Această înfrângere catastrofală a determinat aristocraţia tribală maghiară să-şi reorienteze politica internă şi externă. ÃŽnţelegând situaţia în care se aflau ungurii, conducătorul uniunii tribale, domnitorul Géza I (971-997), a pregătit premisele creştinării ungurilor şi ale întemeierii statului maghiar. Fondarea Regatului Ungar şi începutul creştinării ungurilor au fost înfăptuite de fiul său, Ştefan I al Ungariei (997-1038).

[modifică]
Răspândire

Distribuţia Maghiarilor în RomâniaNumărul total al ungurilor este estimat actualmente la cca. 15 milioane de oameni, dintre care doar 10 milioane trăiesc pe teritoriul Ungariei. O parte a populaţiei maghiare este răspândită, începând din anul 1920, în urma tratatelor de pace, în afara Ungariei, pe teritoriul statelor învecinate. Minoritatea maghiară din România numără cca. 1,4 milioane oameni. ÃŽn Slovacia trăiesc cca. 500.000, în Serbia (Voivodina) cca. 293.000 iar în Ucraina aproximativ 170.000 maghiari. Comunităţi maghiare importante sunt semnalate în Europa Occidentală, SUA, Canada şi în Australia.

Se apreciază că ceva mai mult de o treime din numărul total al maghiarilor din România îl formează secuii.



_______________________________________
[

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la