Ovidiu
Administrator
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
REVELION CU FAMILIA CEAUSESCU
Autor: MARIAN GHITEANU
Ceausestii nu sarbatoreau nasterea Domnului. De altfel, Mos Craciun fusese detronat de ani de zile de catre Mos Gerila. Sarbatoarea importanta de iarna a familiei era Revelionul, urmata, pe 26 ianuarie, de ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu.
Daca romanul isi mai permitea sa faca cele traditionale de Craciun, membrii CPEx erau chemati la munca de catre Nicolae Ceausescu si consoarta sa.
CARNATI SI TOBA, PE BLAT
Dumitru Popescu - "Dumnezeu", fost ministru al Culturii si seful propagandei comuniste, spune ca rare erau zilele de Craciun in care sa nu aiba sedinte sau altceva de lucru. "Familiile multora dintre noi faceau sarmale, carnati, toba si celelalte preparate traditionale, faceau si pomul de iarna, dar de sarbatorit sarbatoream extrem de discret, fiecare cu familia, iar Craciunul trecea ca o zi obisnuita de munca. Mihaela Moraru-Ceausescu, fiica lui Marin Ceausescu, fratele cel mare al fostului conducator, marturisea: "Eu am aflat tarziu de sarbatoarea Craciunului, de-abia cand m-am maritat si am vazut cum sarbatoresc socrii mei. Adevarata sarbatoare era Revelionul?"
REVELIONUL, CU BOBU SI DASCALESCU
"De Revelion, toata lumea petrecea. Unchiul meu si matusa, spune Mihaela Moraru- Ceausescu, invitau acasa, la resedinta lor, pe unul sau doi dintre frati, pe cativa mai apropiati din conducerea partidului si pe copiii lor. Mai apropiati de ei si companioni in noaptea dintre ani erau familia Bobu, familia Dascalescu, Valentin - fiul cel mare, cu sotia, si cam atat". Restul fratilor si demnitarilor petreceau fiecare acasa sau in vilele de protocol, dupa amicitii si afinitati.
TOPIT DUPA SARMALE
"Nici nu se compara rafinamentele culinare de acum cu asa-zisele rafinamente de la mesele Ceausestilor, chiar daca si ei ar fi avut acces, sa spunem, la fructe de mare- povesteste Mihaela Moraru-Ceausescu. Dar nu le placeau. Ei mancau mancarurile traditionale, in primul rand sarmale, friptura, pui la ceaun, piftie, salata de boeuf, care nu lipseau de la mesele de sarbatoare. Lui Nicolae Ceausescu ii mai placeau in special preparatele traditionale din peste - ciorba de peste, plachia, dar avea o pasiune pentru saramura de peste. Nicolae Ceausescu nu manca mult, era cumpatat, dar avea o adevarata slabiciune pentru sarmale, astea erau marea sa pasiune!".
CAMPARI PENTRU TANTI LENUTA
"De baut, spune nepoata lor, se bea un vin alb, nu prea tare (mai ales Galbena de Odobesti) si o tuica de pruna, fiarta si indulcita. Nici la acest capitol unchiul meu nu era un rafinat. Tanti Lenuta mai bea bauturi dulci, pentru femei, gen Campari, dar nu se imbata, asa cum s-a spus de catre de unii sau altii. Iar la capitolul fructe, pe mesele Ceausestilor se gaseau mere, portocale si banane. Cam asta era meniul lor, de ani de zile."
MELODIA FRATILOR CEAUSESCU
"O cantau cand se intalneau de ziua lui Nicolae si se numea "Spune, spune, mos batran, Spune caii cum se fura, noaptea pe fulgeratura". Si se luau ei asa pe dupa gat si cantau toti, chiar daca nici unul nu avea nici un pic de voce, iesea o lalaiala care lor le placea foarte mult, erau fericiti!", ne-a povestit Mihaela Moraru-Ceausescu.
PLANGEA LA ROMANTE
Nicolae Ceausescu era pasionat de muzica populara si de romante, la care ii dadeau lacrimile. Mihaela Moraru-Ceausescu: "Nicolae era plangacios, ca si tata, plangea la romante, ii dadeau lacrimile, ceea ce pe mine ma amuza teribil! Interpretii favoriti ai lui Nicolae Ceausescu erau Ioana Radu, Ileana Sararoiu si Gica Petrescu . Avea un adevarat cult pentru muzica populara si ii placeau mai multi cantareti de muzica populara".
NICU SI ZOE, FIECARE CU GASCA
"Nicu si Zoe petreceau separat, fiecare cu familia sau gasca lui. Clanul Ceausestilor se reunea doar cu ocazia zilei de nastere a lui Nicolae Ceausescu, pe 26 ianuarie, dar restul sarbatorilor le cam petreceau separat", povesteste Mihaela Moraru-Ceausescu.
Sursa:Ziarul Online
_______________________________________ [
|
|