Ovidiu
Administrator
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
"La Revolutie, cei trei copii ai Ceausestilor erau huliti pentru ca mincau bine, aveau case frumoase si conduceau masini straine. Astazi, avem fii de politisti ori judecatori de provincie cu standarde de viata - si de comportament abject - de zece ori mai mari. A fi copil de presedinte pare un statut aflat la granita subtire dintre binecuvintare si blestem. Si prima jertfa pare sa fie dragostea". Nu banuiam, acum citeva zile, cind am scris aceste rinduri, in debutul articolului "Esecurile in dragoste ale copiilor de presedinte", ca va trece putin si inca unul dintre acesti nefericiti se va savirsi, prematur, din viata: Zoia Ceausescu. Ea a decedat, luni noaptea, in locuinta ei din cartierul Cotroceni, bolnava de cancer, dupa o viata discret traita chiar si atunci cind ar fi putut straluci in lumina tuturor reflectoarelor posibile. "Nimfomana" era, de fapt, un matematician de valoare.
A trebuit sa treaca multa vreme de la Revolutie pentru ca românii sa inteleaga cite intoxicari le fusesera bagate pe git, in zilele lui decembrie `89 si in lunile care au urmat, de catre presa si nu numai, in numele libertatii si al regasirii demnitatii nationale. Ei au aflat, astfel, ca Radu Cimpeanu nu a fost patron de bordel la Paris, ca Doina Cornea nu fusese amanta lui Coposu, iar acesta nu venise la Revolutie direct de la Paris. Au mai aflat ca Ceausestii nu aveau WC si baterii din aur, la baie, ca Nicu nu arunca balerine pe geam la betie, iar Zoe nu era nimfomana. Mai mult, timpul a lucrat oarecum in favoarea odraslelor dictatorilor, iesind la iveala multe adevaruri cindva incomode. Anume ca mezinul Ceausestilor era atit de scirbit de dictatura parintilor incit planuise o lovitura de stat, plan in urma careia a fost exilat la Sibiu, ca Valentin aproape se separase total de acestia, dezamagit, iar Zoe fusese haituita de Securitate, dar apreciata mult de cei care au cunoscut-o. Si care, incetul cu incetul, au prins curaj sa spuna ca era o colega sufletista si buna, saritoare, gata oricind sa se implice pentru rezolvarea unor probleme, la Institutul de Matematica ori in redactia revistei "Universitas", organ al Comitetului UTC si al Consiliului AS din Universitatea Bucuresti, unde era redactor-sef adjunct. Ca era un matematician de valoare, cu zeci de lucrari publicate, specializata in teoria operatorilor, si ca nu umbla din barbat in barbat, ci se limitase la o singura casatorie, cu cel care i-a stat la capatii pina la moarte, profesorul universitar Mircea Opran. Asta, dupa ce familia se opusese celor doua-trei mari iubiri din viata ei, incepind cu Petre Roman si terminind cu medicul Dan Vincze. Aceeasi familie care, compusa din doi parinti semi-analfabeti, visau ca fiica lor sa fie o mare profesoara universitara si a fost profund dezamagita cind tinara s-a orientat spre cercetare, la Institutul de Matematica. De nervi, Odiosul si Sinistra au ales solutia prostului: au desfiintat institutul.
Botezata dupa Zoia Kosmodemianskaia.
Botezata, dupa cum crede Vladimir Tismaneanu, dupa numele celebrei eroine comuniste executate de nazisti, Zoia Kosmodemianskaia, Zoia a platit scump privilegiul de a se fi nascut intr-o familie de inalti demnitari comunisti. Generalul Plesita sustine ca Elena Ceausescu visa ca fiica ei sa se marite cu un "os de domn", probabil de aici plecind si birfele ca Nicu Ceausescu a fost pe punctul de a se insura, la un moment dat, cu principesa Margareta. Si totusi, fiica dictatorilor a fost o femeie modesta, cu picioarele pe pamint, care nu ezita sa gateasca si sa isi puna singura muraturi de iarna, conform destainuirilor apropiatilor. Poate tocmai de aceea nu a fost capabila, la revolutie, sa inteleaga ce, si mai ale de ce, i se intimpla ce i se intimpla. De ce opozitia il ataca pe premierul Petre Roman acuzindu-l ca "a mincat salam cu Zoia!". De ce fratele sau, Nicu, a fost adus la TV si prezentat, ca pe un trofeu, natiunii, injunghiat de un "erou" si palmuit apoi in studio de bunul sau prieten de pina atunci, Tatulici. De ce si pentru care crima fusese arestata la 23 decembrie, sub acuzatia de subminare a economiei nationale, ea, care n-avusese niciun rol in conducerea statului. Cum nu avusese nici sotul ei, Mircea Opran, arestat si el, in 3 ianuarie, sub aceeasi acuzatie. Cei doi au fost eliberati abia in ziua de 18 august 1990, moment in care Zoia a facut un gest ramas celebru, cerind printr-un document oficial sa ramina in inchisoare, pentru simplul motiv ca nu mai avea casa in care sa locuiasca.
Bunuri pradate de actorii de la UNITER.
Avocatul Zoei, Haralambie Voicilas, povestea, la un moment dat: "Locuinta si bunurile personale erau puse sub sechestru. Casa a fost oferita printr-un act semnat de Petre Roman si Ion Iliescu, asociatiei UNITER, condusa de Ion Caramitru. Bunurile personale au ramas in locuinta, fiind sechestrate", a precizat Voicilas. El spunea ca din discutiile cu clienta lui a inteles ca o parte din bunuri a fost sustrasa de unii dintre actorii care s-au perindat pe la UNITER, iar alta parte a fost luata de cei care pazeau casa unde a locuit. "Doamna Ceausescu si sotul ei au reusit, in timp, sa redobindeasca o parte din cartile ramase la UNITER, insa bunurile cele mai valoroase, carti si tablouri, se gasesc in custodia Muzeului National de Arta". Multa vreme, cei doi soti au locuit pe la prieteni si cunoscuti, si aceia inspaimintati de posibilul oprobriu public pentru gestul lor de omenie. Era perioada in care numelui Ceausescu i se punea in circa tot raul din România ultimelor decenii, pentru ca, la adapostul acestei perdele de fum, fosti nomenclaturisti de rang doi-trei si securisti sa puna mina linistiti pe pirghiile noului capitalism.
A auzit executia parintilor prin zid
Nici nu se dezmeticise din socul arestarii din 23 decembrie, ca pentru Zoia a venit o alta lovitura capabila sa zdruncine din temelii sufletul unei fiinte omenesti. In 25 decembrie 1989, era tinuta in arest la o unitate militara din Antiaeriana. Seara, cind a fost difuzata prima caseta cu executia cuplului Ceausescu, soldatii din unitate s-au strins intr-o sala alaturata incaperii unde se afla ea si au vizionat procesul. Sonorul a fost dat destul de tare si, astfel, a putut sa auda procesul si executia parintilor sai. De vazut, a vazut moartea parintilor abia in august 1990, dupa eliberare. In prima duminica de dupa iesirea din puscarie, impreuna cu sotul si fratele sau, Valentin, TVR a reprogramat transmiterea executiei, iar Zoia i-a vazut cum se preling pe ziduri, impanati cu plumbi si singele siroind din testele sfarimate. Si totusi, Zoia nu a fost niciodata la mormintul din Ghencea al parintilor. Era convinsa ca acolo sint doua morminte goale, sau, in cel mai rau caz, cu doua cadavre straine. Tocmai de aceea, la un moment dat, si-a adunat tot curajul care ii mai ramasese si a dat in judecata MApN si Administratia Cimitirelor, cerind exhumarelor cadavrelor. "Am dreptul crestinesc sa stiu si eu unde sint parintii mei! Sa ma duc si eu la mormintul lor," spunea ea. Zoia si-a impartit, astfel, sarcinile cu fratele sau ramas in viata: in timp ce ea se ocupa de problema mormintelor, Valentin a deschis o actiune in Justitie, cerind retrocedarea bunurilor confiscate in decembrie 1989. Nici macar nu fusesera luate cu o baza legala. Fiica Ceausestilor si-a manifestat, totodata, disponibilitatea de a se supune unor probe ADN, dupa exhumare, pentru a se afla adevarul despre trupurile ingropate in Ghencea.
Nu si-a mai dus lupta pina la capat.
Zoia nu a mai apucat sa isi duca lupta ei personala pina la capat, dupa 17 ani de discretie, de refuz al interviurilor si aparitiilor mondene, de iesire in vreun fel, "din rind". S-a dus sa se odihneasca alaturi de fratele ei, Nicu, mort la numai 45 de ani, de ciroza, la scurta vreme dupa ce fusese acuzat de un senator taranist ca simuleaza boala pentru a scapa din puscarie. Zoia a murit inainte ca nesfirsitele si dubioasele taraganari ale bataliei sale in justitie cu MApN sa ajunga la vreun sfirsit. A apucat, in schimb, un unic moment de satisfactie, dupa ce, saptaminile trecute, Justitia a decis, in fine, dupa 17 ani, ca odraslele fostilor dictatori nu se fac vinovate de faptele parintilor ori de subminarea economiei nationale, cu un prejudiciu evaluat - oare cum? - la 216.400.00 de lei, la valoarea din anii `80. Adica o suma astronomica. Tribunalul Bucuresti a hotarit sa-i fie inapoiate lui Valentin Ceausescu bunurile confiscate dupa Revolutie de regimul postdecembrist. Parchetul a inaintat, ce-i drept, apel contra acestei prime hotariri a instantei. Pina acum, nici Zoia, nici Valentin nu au primit nimic din tot ceea ce li s-a confiscat in 1989. De acum, pentru Zoia e oricum, prea tirziu. Lupta va fi dusa mai departe doar de unicul Ceausescu ramas in viata, cel care va prelua si batalia surorii sale cu MApN pentru aflarea adevarului despre mormintul fostilor dictatori.
A fost o luptatoare in confruntarea cu boala.
Medicii spun ca Zoe Ceausescu a avut in ultimii ani mai multe suferinte, dar de fiecare data a invins, iar boala s-a remis, pina la depistarea unui cancer colorectal in stadiu avansat, care a fost operat de urgenta, dar care a evoluat mai putin favorabil. Medicul Catalin Cirstoiu, director medical la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, isi aminteste ca Zoe Ceausescu a fost un bolnav foarte ascultator. Ea a fost internata de mai multe ori in spital. De fiecare data, in urma tratamentelor, boala s-a vindecat. De 4 ani, Zoia traia cu un singur plamin. In vara, Zoe Ceausescu a fost internata de doua ori, din cauza cancerului colorectal. Operata de urgenta din cauza starii grave, initial a avut o evolutie buna, apoi starea ei s-a agravat, a mai spus medicul. Sotul Zoei Ceausescu a fost mereu alaturi de pacienta si a ingrijit-o cu mult devotament, isi aminteste medicul.
Petre Roman: `A plecat prea repede dintre noi`.
Fostul premier Petre Roman si-a exprimat, ieri, regretul ca Zoe Ceausescu, fiica cuplului Nicolae si Elena Ceausescu, a decedat, el precizind ca aceasta a fost "o fata inteligenta si nemultumita de cum se traia in România in anii in care parintii ei erau la putere". Roman a precizat ca Zoe Ceausescu "si-a manifestat" deseori independenta fata de parintii ei. El a infirmat informatiile vehiculate de presa, conform carora, la inceputul anilor `70, ar fi avut relatii apropiate cu Zoe Ceausescu. "S-au spus tot felul de lucruri nepotrivite in legatura cu relatia dintre mine si Zoe. Realitatea este urmatoarea: eu eram la doctorat in Franta si un prieten bun de la Politehnica s-a casatorit cu una dintre fiicele lui Paul Niculescu Mizil, personalitate politica la acea vreme. La acea nunta a aparut si Zoe Ceausescu, ne-am intilnit, am stat de vorba, am mai ramas in tara citeva zile si am mai stat impreuna", a spus Roman.
Bogdan Tiberiu Iacob. 7plus.ro
14.1KB
_______________________________________ [
|
|