Ovidiu
Administrator
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 8044
|
|
RAZBOIUL GAZULUI Autor: ANDREI BESUTIU
Neintelegerile dintre Rusia si Ucraina in privinta pre- tului la gaz metan au dus la o adevarata criza ener- getica in Europa.
Rusia a intrerupt furnizarea de gaze naturale catre Ucraina, cerand o crestere a pretului platit de Kiev. In plus, compania de stat Gazprom sustine ca ucrainienii fura gaz din conductele care tranziteaza fosta republica sovietica, alimentand Europa occidentala. Ucrainienii se apara, spunand ca sunt indreptatiti, prin contract, sa ia 15% din gazul care tranziteaza tara drept taxe de transport.
ROMANIA AFECTATA
Masura luata de rusi a afectat aprovizionarea cu gaz a mai multor tari europene. Potrivit BBC, Austria si Ungaria nu mai primeau deloc gaze, dar situatia a fost remediata. Polonia primea cu 14% mai putin gaz, in timp ce Slovaciei si Romaniei li se furniza cu o treime mai putin. Franta primea si ea cu 25-30% mai putin gaz, Germania anuntand si ea pierderi. Tara noastra primeste gaz rusesc prin doua statii, cea de la Isaccea si cea de la Medias. Pana acum, Romania a platit un pret de 250 $ pe mia de mc, de la 1 ianuarie acesta majorandu-se la 285 $. Din cate se pare, rezervele de gaz ale tarii noastre nu sunt la nivelul maxim de 3 miliarde de metri cubi, ele cifrandu-se la doar 2,8 miliarde mc.
LA NORMAL
Ieri, dupa doua zile de tensiune, Rusia a anuntat ca a reluat livrarile de gaze naturale catre tarile europene, la nivelul de anul trecut, inclusiv in Romania. Gazprom a reluat negocierile cu Ucraina, dar a amenintat ca ar putea taia din nou gazele, in cazul in care nu se va ajunge la un acord.
MOLDOVA DEBRANSATA
Fara nici un fel de avertisment prealabil, Gazprom a intrerupt furnizarea de gaze naturale catre Republica Moldova. Autoritatile de peste Prut si compania rusa nu ajunsesera la un acord privind noul pret, Gazprom cerand 160 $ pe mia de metri cubi de gaz.
ECONOMIE SAU POLITICA?
Compania de stat rusa Gazprom sustine ca cererea de marire a pretului gazelor este motivata pur economic. Ea vrea cresterea pretului platit de ucrainieni de la 50 $ la 230 $ la mia de mc, pretul mediu in UE fiind de 240 $. Ucrainienii sustin, insa, ca cererea este motivata politic, presedintele Iuscenko fiind un politician pro-Occidental, care incearca departarea de Rusia. Gazprom livreaza gaze altor foste republici sovietice la un pret preferential (47 $ in Belarus si 110 $ in Armenia si Georgia). Mai mult, compania rusa a incheiat un contract suplimentar cu Turkmenistanul (principalul furnizor de gaze al Ucrainei), prin care cumpara, in plus, 30 de miliarde de mc de gaz, ceea ce limiteaza optiunile ucrainienilor.
DEPENDENTA DE UCRAINA
Rusia alimenteaza o buna parte din tarile europene cu gaz metan furnizat de compania de stat Gazprom, 20% din necesarul european fiind asigurat de aceasta. Gazul este transportat catre Europa prin intermediul mai multor conducte, insa cea mai mare parte a lor tranziteaza teritoriul ucrainian, fiind, deci, afectate de criza. Singura varianta care evita Ucraina este conducta care tranziteaza Belarusul, una dintre tarile apropiate Rusiei, si Polonia, pentru a ajunge la Berlin. O alta conducta este in constructie, prin Marea Baltica.
VARIANTE ALTERNATIVE
Numerosi analisti cred ca tarile Europei ar trebui sa nu mai depinda, intr-o masura atat de mare, de gazele naturale importate din Rusia. De aceea, au inceput deja sa apara variante pentru eliminarea unei eventuale crize energetice majore. Una dintre solutii ar fi copierea modelului francez, adica trecerea la energia atomica. 80% din energia produsa in Franta este de origine atomica, iar solutia a inceput sa fie preluata si de alte tari, cum ar fi Finlanda. O alta varianta ar fi importul din alte tari, cum ar fi Algeria sau Venezuela, de unde gazul metan ar urma sa vina sub forma lichefiata (GPL), cu niste vapoare uriase.
Sursa:Ziarul Online
_______________________________________ [
|
|